MIX-TEE

Skladování čaje

Přístup vzduch? Spolehlivý zabiják! Pokud již máte ten nejkvalitnější čaj, ještě to samo o sobě není zárukou vytříbené chuti. Pokud čaj spotřebováváme delší dobu, je velice důležité jeho vlastní skladování. Pokud není čaj správně skladován, vytratí se nejen chuť, ale i aroma a další cenné látky uvnitř čaje. První důležitou zásadou je skladovat čaj v hermeticky uzavřeném obalu. Proč? Za prvé - kyslík je největší "zabiják" jak chuti, tak i cenných látek v čaji. Pokud necháte čaj volně na vzduchu, jeho chuť bude mdlá a nevýrazná a zdraví prospěšné látky uvnitř čaje již nebudou. Za druhé - čaj je velice dobrý pohlcovač pachů. Čaj je schopen velice dobře absorbovat jakékoliv pachy, což samozřejmě chuti čaje neprospívá. I z tohoto důvodu společnost Basilur Tea Export uzavírá své sypané čaje do znovu uzavíratelných obalů, které lze kdykoliv otevřít a kdykoliv zavřít. Pokud daný sypaný čaj nemá znovu uzavíratelné balení, jsou vhodné plechové nádoby (pozor - musí se jednat o netečný kov) či různé keramické nádoby s těsněním. Naopak nevhodným materiál pro skladování jsou různé papírové krabičky, sáčky či průhledné skleněné nádoby. 

Dále je nutné skladovat čaj v suchu, temnu a v chladu. Ideální je teplota do 20°C. Určitě nelze doporučit skladování v ledničce a to ze dvou zásadních důvodů - v ledničce je velká kombinace pachů, která čaji neprospívá a je tam také vysoká vlhkost, která na čaj také nepůsobí blahodárně. Důležité je skladovat jednotlivé druhy čaje zvlášt. Avšak jeden druh čaje je dobré skladovat v co největším množství u sebe. Je to z toho důvodu, že čaj je si schopen vytvořit své vlastní mikroklima díky kterému si udrží své pozitivní vlastnosti déle. 

Pouze splnění výše uvedených zásad zaručí, že čaj bude i po delším skladování svěží, čerstvý s výraznou chutí a aroma a bude obsahovat všechny zdraví prospěšné látky, které náš organismus tolik potřebuje.