MIX-TEE

Produkční oblasti

Basilur regionální čajeSrí Lanka, dříve známá jako Cejlon, je obdařena mnoha různými pěstitelskými oblastmi, které jsou jedinečné díky své poloze či klimatickým podmínkám. Každý region na Srí Lance nabízí jedinečnou chuť a aroma čaje, která okouzlí každého milovníka čaje. Pak záleží pouze na Vás, jakým čajům a z jakých oblastí dáte přednost. Mezi nejvýznamnější pěstitelské oblasti na Srí Lance patří Uva, Kandy, Ruhunu, Dimbula, Nuwara Eliya a Radella.

Oblast Uva patří mezi nejvýznamnější pěstitelské oblasti čajovníku na Srí Lance. Uva je jedna z nejméně zalidněných oblastí Srí Lanky. V současné době má oblast dvě základní pěstitelské komodity - na rovinách se pěstuje cukrová třtina a v kopcích čajovník. Tato oblast je na těchto dvou plodinách relativně závislá, protože tvoří velkou část příjmů obyvatel žijících v oblasti Uva. V minulosti se v této oblasti pěstovala také káva, ale teprve s příchodem čajovníku se potenciál této oblasti rozvinul naplno. Oblast je plná kopců a klimatické podmínky dávají čajům z oblasti Uva nezaměnitelný charakter. Uva je ovlivňována dvěma monzunovými systémy a také je zde relativně suché počasí. Tyto důvody nejvíce ovlivňují chuť čaje. V oblasti Uva se stejně jako na celé Srí Lance sbírají čaje po celý rok, avšak nejlepší čaje se zde pěstují od července do září, kdy je čaj ovlivňován jihozápadním monzunovým systémem. Chuťově se jedná spíše o čaje štiplavější, jemnějšího charakteru s mentolovým nádechem, které jsou svou chutí snadno rozlišitelné od ostatních. Nejčastěji se o oblast Uva řadí do čajů typu Mid Grown. Typickým představitelem těchto čajů je Basilur Uva

Kandy je mimo pěstování čaje také známá jako královské město plné chrámů, klášterních knihoven a umění. Čajové plantáže se nacházejí v okolí tohoto krásného města. Město je i v současné době plné tradic a místních zvyků, které udržují místní obyvatelstvo - Sinhálci. Mimochodem, město Kandy je považováno za důležité centrum budhismu a dle legendy je v chrámu Kandy uložen Budhův zub, s kterým se pojí mnohé legendy a báje. Ačkoliv samotné město Kandy leží relativně nízko, tak čajovníky jsou pěstovány zejména v okolních kopcích - Nillambe, Hantane, Pussellawa nebo Gampola. Opět se jedná spíše o čaje patřící do kategorie Mid Grown, jelikož čajovníky rostou ve výšce od 650 metrů do 1 300 metrů nad mořem. Místní počasí je ovlivněno zejména jihozápadním monzunovým systémem. Čaje z oblasti Kandy jsou spíše silnějšího charakteru s tmavší barvou a jsou produkovány v mnoha různých třídách. Často se o těchto čajích říká, že jejich síla je úměrná výšce, ve které rostou. Čím výše jsou čaje pěstovány, tím dávají jemnější chuť a světlejší nálev a naopak. Ochutnejte typického představitele této oblasti - Basilur Kandy

Nuwara Eliya patří pravděpodobně mezi nejznamější srílanské plantáže na světě. Jedná se o oblast velice hornatou s vysokou průměrnou nadmořskou výškou. Čaj se zde běžně pěstují i ve výšce 1 900 metrů nad mořem. Vzduch v této oblasti je velice chladný a osvěžující, připomínající vůni máty a eukalyptu. Dešťové srážky jsou zde mírné a nocí jsou zde velice chladné. Toto jedinečné klima umožňuje pěstovat čaje, které jsou dle odborníků jedny z nejlepších na světě. Tato oblast byla v dávných dobách kvůli své vysoké nadmořské výšce dlouho nedostupná a první pokusy o vysazení čajovníku zde probíhaly až začátkem 19. století. Opravdový rozmach pěstování čajovníku zde nastal až po roce 1870, kdy nám již velice známá plíseň Hemileia vastatrix vyhubila kompletní úrodu kávovníků. Později se ukázalo, že tato oblast má vynikající podmínky pro pěstování čaje. Vysoká nadmořská výška a celoroční nízké teploty zajistí pomalu rostoucí keř s menšími listy, které mají v šálku oranžový odstín se zlatavým nádechem. Nejvyhledávanějším typem čaje z této oblasti je OP nebo BOP. Neváhejte a ochutnejte šampaňské mezi čaji - Basilur Nuwara Eliya.   

Jižně od Kandy se nachází další důležitá oblast Dimbula, jejíž pojmenování je odvozeno od blízko položeného údolí. Historie pěstování čajovníku se v této oblasti datuje zhruba od roku 1870. Většina současného obyvatelstva v této oblasti je zaměstnána v čajovém průmyslu, a proto je pěstování čaje pro tuto oblast velice důležité. Oblast Dimbula se rozléhá ve výšce zhruba 1 100 až 1 600 metrů a tudíž je na pomezí mezi typem čaje Mid Grown a High Grown. Jedná se opět spíše o suchou a chladnější oblast, která je ovlivňována zejména jihozápadním monzunovým systémem. Nálev tohoto čaje je tmavě zlatooranžový s výraznou svěží chuti s nádechem jasmínu nebo cypřiše. Vychutnejte si typického představitele této oblasti - Basilur Dimbula

Ruhunu oblast, jejíž název vychází ze starých sinhálských legend, se nachází v jižní části Srí Lanky a jedná se o největší oblast ze všech výše uvedených. Čaje v této oblasti rostou spíše v nižším terénu s nízkými kopci ve výšce okolo 600 metrů. Tato oblast je domovem mnoha přírodních rezervací či džunglí a je bohatá na tradice a legendy. Mezi nejvýznamnější města v patří Hambantota nebo Galle. Čaje z oblasti Ruhunu jsou silného charakteru, které jsou velice hutné s nádechem hořkosti a tmavším zabarvením nálevu v šálku. Čaj zde díky nízké nadmořské výšce roste velice rychle. Z čajů z oblasti Ruhunu je produkováno více než 60 % čajů srílanské produkce a proto se jedná o jednu z nejdůležitějších oblastí na tomto krásném ostrově. Typickým představitelem oblasti Ruhunu je čaj Basilur Ruhunu

Radella, která leží v "obklíčení" oblasti Uva a narozdíl od ostatních oblastí se zaměřuje na zelený čaj, je plná horských vrcholků, které jsou velice častou zakryté hustou mlhou. Díky svým vynikajícím půdním a klimatickým podmínkám je tato oblast považována za jednu z nejlepších na světě, ačkoliv je Srí Lanka považována zejména za výrobce nejlepších černých čajů. Čaj se vyrábí dle prověřených čínských postupů. Mezi nejznámější typy pěstovaných čajů patří Young Hyson, Gunpowder nebo Sencha. Jsou zde přítomny čajovníky čínského typu, které jsou typické svými menšími listy a jemnější chutí. Plantáže se rozléhají v nadmořské výšce od 1 400 metrů do 1 900 metrů a jedná se tedy o typ čaje High Grown. Díky výborným klimatickým podmínkám se jedná o čaje delikátní, voňavé se světlým nálevem. Čaj z této oblasti je více štiplavější a obsahuje náznak ořechu. Chuťově je čaj bohatší a hutnější než běžně pěstované zelené čaje z Číny či Japonska. Tento zelený čaj ještě vyniká vysokým obsahem katechinů, které jsou významným antioxidantem a pomáhají budovat a posilovat imunitní systém. Typickým představitelem této oblasti je Basilur Radella.  

Abyste si dokázali lépe představit jednotlivé rozdíly mezi produkčními oblastmi, níže jsou zobrazeny nálevy čajů z jednotlivých oblastí.  


                                        Basilur Uva                                                                          Basilur Kandy
Uva     Kandy


                                  Basilur Nuwara Eliya                                                              Basilur Dimbula
Nuwara Eliya     Dimbula
                          

                                  Basilur Ruhunu                                                                          Basilur Radella 
Ruhunu      Radella