MIX-TEE

Káva

KávaKávovník je dřevnatá tropická rostlina, která je schopna dorůstat až do výšky 15 metrů. Botanické zařazení kávovníku je ještě složitější než u čajovníku a proto se můžete často setkat v literatuře s různým zařazením do oddělení, tříd či podtříd. Některé literární zdroje uvádějí, že existuje až 500 druhů kávovníků a více než 600 různých regionálních odrůd. O systematické zařazení do botanických odrůd se zasloužil, stejně jako u čajovníku, švédský botanik Carl Linné. Všechny kávovníkové kultury jsou velice náchylné na prostředí a často jsou napadány a ničeny listovou rzí - Hemileia vastatrix. Mimochodem, "zásluhou" této rzi se začal na Srí Lance pěstovat čajovník, protože ještě do půlky 19. století byla Srí Lanka pěstitelem hlavně kávovníku, který byl však zničen právě touto rzí. 

Listy kávovníku jsou značně rozmanité, bývají jak symetrické, tak i asymetrické, nejčastěji oválného tvaru zelené barvy s voskovým povrchem. Květy kávovníku jsou bílé, hvězdicového tvaru. Rostlina kvete pouze několik dní a květy mají intenzivní vůni připomínající jasmín. Rostliny kávovníku plodí po třech až šesti letech od vysazení a jsou schopny plodit 20 až 30 let. Plody kávovníku se velice podobají třešním, které během dozrávání mění svou barvu od zelené až po sytě červenou. V každé bobuli bývají většinou dvě zrnka, která jsou obrácena proti sobě. Někdy se můžeme setkat s plodem, který má pouze jedno zrnko a v tomto případě mluvíme o kávě perlové. Nemá však vyšší jakost než káva připravená z plodu, který obsahoval dvě zrnka. Samotný plod kávovníku se skládá z kůže, která je velice odolná proti poškrábání. Další vrstvou je dužina, po které následuje slupka. Poslední vrstvou je pergamenový obal a tenká stříbrná blanka, která se odděluje až při samotném pražení. 

Nejrozšířenějším a nejvýznamnější kávovníkem je kávovník arabika (Coffea arabica). Tento kávovník tvoří zhruba 70 % celosvětové produkce a všeobecně je tento typ kávovníku považován za nejkvalitnější, což je na druhou stranu vykoupeno jeho vyšší cenou. V kávě značky Jardin najdete pouze produkty, které jsou vyrobeny právě z tohoto typu kávovníku. Kávovník je charakteristický svou jemnou chutí a delikátním aroma. Nejčastěji má káva spíše květinové, jemnější aroma s vyšší aciditou (kyselostí). Obsahuje menší množství kofeinu a roste i ve vyšších nadmořských výškách. Mezi nejznámější producenty arabiky patří Brazílie, Etiopie či Kolumbie. 

Druhým nejčastěji pěstovaným kávovníkem je kávovník robusta (Coffe robusta), tzv. kávovník mohutný. Na světové produkci se podílí téměř 30 %. Tento typ kávovníku je méně kvalitnějším typem, je však také levnější. Roste spíše v nižších nadmořských výškách a má vyšší obsah kofeinu. Chuťově je spíše hořkého charakteru se zemitou a tvrdou chutí. Výhodou tohoto typu je vyšší odolnost proti škůdcům a nemocem. Kávovník je také méně náročný na pěstování a také jej lze vysadit na méně kvalitní půdě. Semena tohoto kávovníku jsou menší než u arabiky a nedosahují kvalit předchozího kávovníku. Největším vývozcem tohoto typu kávovníku je Vietnam.