MIX-TEE
Guatemala C. Forest

Guatemala C. Forest

Kávovníkové boby z Guatemaly patří mezi nejvýznamnější pěstitele kávy ve Střední Americe. Přivedly Guatemalu k blahobytu a stále dodnes velice ovlivňují hospodářství celé země. Kávovníky přivezli do země jezuité zhruba okolo roku 1750 a rozmach obchodu s kávovníkovými zrny se postarali zejména němečtí přistěhovalci. Dnes se kávovníky pěstují zejména na jihu země, kde svahy vulkanických vrchů v Sierra Madře poskytují vybraným arabikám ideální podmínky. Odborníci v oblasti kávy oceňují zejména její kořenitou, plnou chuť. Nejznámější produkční oblast je Antigua, ve které se pěstuje druh El Pulcal, který je považován za jeden z nejlepších druhů guatemalské kávy, zejména pro svou plnější a dýmovější chuť. Z ostatních pěstitelských regionů je nutné zmínit například okolí jezera Atitlán v oblasti San Marco nebo oblast Zacape. Guatemalská kávovníková zrna jsou často označována dle nadmořské výšky položené plantáže. Nejčastěji se v našich kávách setkáte s tzv. SHB (Strictly Hard Bean), což jsou kávová zrna vypěstována ve výšce 1 600 metrů až 1 700 metrů nad mořem.  V Guatemale je silná sopečná aktivita. Některé ze sopek pravidelně chrlí lávu a popel, což výrazně obohacuje minerální složení půdy. Kávovníky se tedy pěstují na vysoce úrodné sopečné půdě ve vlhkém prostředí deštného pralesa. Chuťově je káva silnějšího charakteru s jemnými tóny čokolády. 

Chuť

  • 1velmi jemná
  • 2jemná
  • 3zralá
  • 4silná
  • 5extra silná

způsob pražení

silný

Původ

Způsob přípravy