MIX-TEE
Guatemala Atitlan

Guatemala Atitlan

Kávovníkové boby z Guatemaly patří mezi nejvýznamnější pěstitele kávy ve Střední Americe. Přivedly Guatemalu k blahobytu a stále dodnes velice ovlivňují hospodářství celé země. Kávovníky přivezli do země jezuité zhruba okolo roku 1750 a rozmach obchodu s kávovníkovými zrny se postarali zejména němečtí přistěhovalci. Dnes se kávovníky pěstují zejména na jihu země, kde svahy vulkanických vrchů v Sierra Madře poskytují vybraným arabikám ideální podmínky. Odborníci v oblasti kávy oceňují zejména její kořenitou, plnou chuť. Nejznámější produkční oblast je Antigua, ve které se pěstuje druh El Pulcal, který je považován za jeden z nejlepších druhů guatemalské kávy, zejména pro svou plnější a dýmovější chuť. Z ostatních pěstitelských regionů je nutné zmínit například okolí jezera Atitlán v oblasti San Marco nebo oblast Zacape. Tato 100% arabika z Guatemaly, z oblasti jezera Atitlan, má výbornou plnou chuť s nádechem do sladka a příjemnými ovocnými tóny. Toto jezero se nachází v podhůři stejnojmenné sopky, která zajišťuje velice úrodnou půdu sopečného původu pro pěstování kávovníků. Tato sopka se nachází v pohoří Sierra Madre de Chiapas. Atitlan je součástí Středoamerického vulkanického oblouku, který je tvořen řetězem vulkánů napříč Střední Amerikou. Sopečná půda a kvalitních technologie výroby dává této káva nezaměnitelný charakter. 

Chuť

  • 1velmi jemná
  • 2jemná
  • 3zralá
  • 4silná
  • 5extra silná

způsob pražení

silný

Původ

Způsob přípravy