MIX-TEE

Dle kvality

Šálek čajeKvalita čajovníku závisí na použité rostlině čajovníku. V běžném obchodním styku se kvalita čaje poměřuje od vrcholku čajovníku (tzv. tipsy) až po pátého listu, který se nazývá congu. Obecně platí, že nejdražší a nejkvalitnější část čajovníku je nahoře a čím níže jdeme po rostlině, tak tím více se snižuje kvalita i cena. 

Vrcholky čajovníkového listu (Tips) 
Jedná se o listové, rozvíjející se pupeny, které vypadají jako drobné, stříbrné či bílé jehličky. Jedná se o nejkvalitnější část čajovníku, také ale samozřejmě nejdražší. Nejčastěji se tyto pupeny přidávají do jiných čajových směsí, které díky tomu zjemní. Samotné pupeny, které se zároveň označují jako bílý čaj, se samotné příliš často nevyskytují a to z důvodu specifické chuti a velmi vysoké ceny. 

První list (Orange Pekoe)
Jedná se o nejmladší list, který je nejbohatším zdrojem obsažených látek. V kombinaci s tipsy poskytuje ty nejlepší čajové nápoje. 

Druhý list (Pekoe) 
Tento typ listu poskytuje čajový nápoj střední jakosti.

Třetí list (Pekoe Souchong)
V tomto případě se jedná výrobek horší kvality, který obsahuje poměrně velké listy a mnoho stopek.

Čtvrtý list (Souchong
Tento typ listu se objevuje na trhu velice zřídka. Jedná se o čaj velice nízké kvality.

Pátý list (Congu) 
Poskytuje čajové nápoje velice nízké kvality a naše trhy se prakticky nedostává.