Kolumbie je považována za největšího světového výrobce jakostních zrn, které poskytují hedvábnou, aromatickou a silnou chuť v šálku. Káva z Kolumbie je považována za jednu z nejlepších. První kávovníky byly do Kolumbie přivezeny v roce 1808. Kávovníky se pěstují v oblasti zejména mezi výběžky And a v horských oblastech východních, západních a centrálních Kordiller. Hornatý terén poskytuje velmi rozdílné klima, což znamená, že sběr může probíhat po celý rok v různém čase. 90 % kávy se zpracovává mokrou metodou. V Kolumbii existuje úřad pro udržování kvality kávy - Federación Nacional de Cafeteros de Columbia. Kolumbie je druhým největším producentem kávy hned po Brazílii. K nejlepším kolumbijským kávám patří kávy z oblasti Medelin, Armenie či Manizelesu. Kolumbijská káva se klasifikuje jako supremo (velké zrno bez perlového zrna), excelso (střední až malé zrno), caracol (velké perlové zrno) a caracoli (malé perlové zrno). Ročně se vypije okolo 400 mld šálků kolumbijské kávy po celém světě. Kolumbijská arabika se vyznačuje vysokou kvalitou zejména díky půdě sopečného původu v horském pásmu v And, která zajišťuje kávovníkům ideální podmínky pro růst. Kávové plantáže jsou na slunné straně And skryté pod mraky. To přispívá k rovnoměrnému zrání plodů. Navíc kávovníky rostou ve stínu stromů, což zvyšuje množství kofeinu a intenzitu aroma. Káva Supremo má intenzivní aroma, jemnou a hedvábnou dochuť s nádechem vanilky či muškátového oříšku.
střední