MIX-TEE

Čaj a zdraví


Šálek čaje je 100% přírodní nápoj, neobsahující žádné tuky, kalorie, uhličitany nebo sodík. Moderními vědeckými metodami se doposud podařilo identifikovat v čaji až 400 různých látek. Čaj se už odedávna považuje za léčivý nápoj, zejména v oblastech s dlouhodobou tradicí pití čaje. Všechny přítomné složky v čajovníkových listech vytvářejí složitý biologický komplex látek, které jsou více či méně spojené. 

Šálek čajeJednou z nejpočetněji zastoupených látek v čaji jsou flavonoidy. Z chemického hlediska se jedná o rozsáhlou skupinu polyfenolových organických sloučenin a jejich derivátů se širokým spektrem antioxidačních vlastností. Nejvíce se v čajovníku objevují flavonoidy ve formě katechinů, které v některých čajích tvoří až 30 % všech fenolových sloučenin. Další významnou skupinou látek obsažené v čaji jsou třísloviny. V současné době v čajovníkovém listu zjištěno kolem 120 druhů tříslovin. Všechny základní vlastnosti čajovníkových listů (barva, chuť, aroma) souvisí s tříslovinami. Třísloviny dodávají čaji jemně natrpklou chuť. Nejvíce jich obsahují zelené čajové nápoje, naopak v černých čajích je jich méně. Množství tříslovin v čajovém nápoji je možné regulovat. Pokud budeme čaj louhovat 2 až 3 minuty, třísloviny se téměř louhovat nebudou. Naopak při louhování delším než 5 minut se třísloviny projeví značnou trpkostí. Opět se jedná o jeden z nejvýznamnějších antioxidantů. 

Další velice účinnou látkou v čaji ke kofein. Někdy se můžete setkat i pojmem "tein", který však vznikl v době, kdy se ještě nevědělo, že kofein a tein jsou ty samé látky. Obsah kofeinu v čaju může dosahovat až 7 %. Čaj obsahuje zhruba poloviční množství kofeinu oproti kávě. Kofein vyvolává u zdravého člověka lehkou stimulaci, které se projevuje zlepšením psychické činnosti či pocitem jak fyzické, tak i psychické svěžesti. Při větších dávkách již začíná kofein naopak působit toxicky. Nejčastěji se předávkování kofeinem projevuje třesem, neklidem či bušením srdce. Je také prokázáno, že kofein, které příjme tělo z čaje, se uvolňuje do krve pomaleji. To znamená, že nástup kofeinu je zvolný, ale jeho ústup také, což je největší rozdíl oproti kofeinu, který je obsažen v kávě. 

Mezi další důležité látky v čaji jsou purinové alkaloidy, sacharidy, silice, přírodní barviva či enzymy a vitamíny (B1, B2, E, A, C). Posledním zastoupeným souborem látek jsou látky anorganické. Čajovníkové listy obsahují draslík, vápník, fosfor, hořčík, železo, fluór, mangan či sodík. Jak již bylo řečeno na začátku - všechny výše uvedené složky vytváří biologický komplex, který příznivě působí na lidský organismus!  

Je prokázáno, že pravidelné pití čaje podporuje hustotu kostních minerálů a pomáhá udržovat kosti zdravé a silné. Dále se podílí na zlepšení stavu střevní mikroflóry a zvyšuje odolnost proti střevním poruchám. Dále jsou velice významné proti rakovinové účinky. Výsledky badatelských pozorování potvrzují, že dlouhodobé a pravidelné pití čaje se spolupodílí na nižším výskytu rakovinových onemocnění. Dále čaj kladně působí jako prevence proti srdečním a cévním onemocněním. Polyfenoly mají schopnost ovlivňovat pružnost kapilár, čím ovlivňuje jejich pružnost, což se pozitivně projevuje do regulace krevního tlaku, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Dále má čaj antivirové a antibakteriální účinky.