MIX-TEE

Umřel Vám čaj, víte o tom?

Víte, který čaj je nejkvalitnější a našemu zdraví nejvíce prospěšný? Je to takový čaj, při jehož výrobě byly striktně dodrženy postupy pro pěstování, sklizeň, rychlé zpracování a zabalení do neprodyšných obalů. Takže tím prvním, kdo ocení jeho jedinečnou chuť, je konečný zákazník. To je skutečně „živý“ čaj.   
 
Na celém světě trvale roste poptávka po kvalitním čaji. Nemáme na mysli různé bylinné a ovocné nálevy například z máty, ibišku nebo jablečných křížal, ale opravdový ČAJ. Tedy sušené a případně dále upravované lístky rostliny s botanickým názvem Čajovník čínský, latinsky Camellia sinensis.  Obliba čaje je dána nejen jeho chutí, ale také prokázaným obsahem jak stopových prvků, tak dalších látek včetně tolik důležitých vitamínů a antioxidantů. Málokdo ale ví, že si z obchodu snadno může přinést čaj chuťově sice stále kvalitní, ale z hlediska životadárnosti spolehlivě mrtvý. Čaj si dokážeme spolehlivě zabít i sami. Jak? Například jeho špatným uskladněním v domácnosti.  
 
Předpokládáme, že už víte, jaký je rozdíl mezi čajem zeleným, oolongem, černým (resp. červeným) a tmavým - Pu-Erh. Jedno mají tyto čaje společné - všechny jsou výluhem z čajových lístků, které velmi rychle podléhají vlivům prostředí, absorbují nejrůznější vůně a pachy a pozbývají tak své původní vlastnosti. Za všechno může skladování, a to jak během sklizně a přepravy k zákazníkovi, tak i Vaše domácí. Jak tedy vypadá a vzniká ten nejlepší „živý“ čaj, pokud jde o zdravotní účinky a zachování všech originálních vlastností? Pojďme si proces jeho výroby společně postupně projít.   
 
1. Pěstování čaje 
Jednou z nejlepších oblastí pro pěstování čaje je Srí Lanka, ostrovní stát v jihovýchodní Asii. Díky jeho vynikající poloze je možno na tomto ostrově sklízet ten nejkvalitnější čaj po celý rok. Čajovníky se pěstují v nadmořské výšce od 550 do 1 900 metrů. V zásadě lze říci, že čím výše se čajovník pěstuje, tím kvalitnější je. Čajovník jako rostlina při svém růstu přebírá mnoho látek z půdy, proto je tak důležitá její kvalita. 
 
2. Sklizeň čaje 
Probíhá buď mechanicky, nebo ručně. Na Srí Lance probíhá sběr vždy ručně. Nezapomeňme, že pro výrobu toho nejkvalitnějšího čaje se z čajovníku sklízí jen dva horní lístky a pupen. Česačky sbírají čaj vždy v dopoledních hodinách. Tento čerstvě nasbíraný čaj dopraví do některé z malých fabriček, které se na Srí Lance nacházejí v každém čajovém údolí. Tam následně dochází k jeho dalšímu zpracování, o němž si také něco povíme. 

3. Zpracování čaje
Nasbírané čajové lístky se rozprostřou na dlouhá plata a čeká se na jejich zavadnutí. Poté dochází ke svinutí a roztřídění čaje a následné zpracování se pak již řídí tím, jaký typ čaje chceme vyrobit. Pokud chceme bílý a zelený čaj, nedochází k téměř žádné oxidaci. 
 
Chceme-li čaj černý, dochází k oxidaci a dále se suší (praží). Je důležité vědět, že čím je doba mezi sklizní a počátkem sušení delší, tím větší je i riziko nežádoucích vlivů. Poté je čaj zabalen do neprodyšných pytlů a putuje na burzu.

Jestliže chce výrobce dosáhnout té nejvyšší kvality čaje, je potřeba mít čerstvé suroviny 365 dní v roce. Toho lze v reálných podmínkách dosáhnout pouze tím, že nejvýznamnější a nejkvalitnější čajové firmy, jako například firma Basilur, nakupují suroviny na výrobu čaje na burze.

Proč? Díky tomuto postupu totiž společnost dokáže nabízet ten nejkvalitnější čaj po celý rok, na rozdíl například od společností vlastnících plantáže, velmi náchylné na počasí v dané oblasti. Proto, i když se to nezdá, neznamená mít svoje vlastní plantáže až takovou výhodu. Čaj nakupovaný na burze společnost vždy nejprve pečlivě testuje, poté jej míchá do směsí a okamžitě balí do neprodyšných obalů. Dalším znakem kvalitní společnosti je, že nikdy nenakupuje suroviny do zásoby, což zaručuje čerstvost každého čaje. 
 
U čajů s příchutí firma Basilur vždy používá 100% přírodní složky - sušené ovoce nebo přírodní aroma z ovoce. Tento producent se při výrobě čaje zcela vyhýbá jeho chemickým úpravám.  
Máme tedy nakoupen ručně sbíraný a ihned na plantáži usušený čaj, a co se s ním děje dále? Pojďme se podívat na jeho balení a dopravu.

4. Balení a doprava čaje
I po usušení je čaj stále přírodní surovinou, která trvale reaguje s okolním prostředím, pokud se k němu dostane. Jistě nikoho nepřekvapí, že čaj je mimořádně choulostivý na vlhkost a vzduch, které ho dokáží spolehlivě zabít. Cílem správného zabalení čaje tedy je jej co nejrychleji izolovat od všech těchto nežádoucích vlivů. Ideální je samozřejmě uzavření čaje do neprodyšných obalů. Pokud toto proběhne hned na místě nedaleko plantáže a dojde k zabalení čaje do vzduchotěsného obalu, je k zákazníkovi dopraven stále „živý“ čaj.

V případě společnosti Basilur jsou praktickou a šikovnou součástí jejich obalů na sypané čaje tzv. „zipy“, umožňující čaj v obalu opakovaně neprodyšně uzavřít, takže nedojde k oslabení jeho vůně, chuti a k úniku „živých“ látek, prospěšných lidskému organizmu.

5. Prodej a skladování čaje  
Zde se může vše opravdu snadno pokazit. Existují tři způsoby prodeje čajů:
1) balený přímo na plantáži
2) balený v jiné zemi ve vzdálené továrně, často i s prodlevou mnoha měsíců
3) rozvažovaný na pultě před zákazníkem z opakovaně otevírané a často poloprázdné skleněné dózy a následně balený do menších sáčků 
 
Je důležité vědět, že čaj vystavený na vzduchu, světle a teple, rychle ztrácí většinu látek, lidskému organizmu prospěšných. Také do sebe velmi snadno absorbuje pachy z okolního prostředí. Pokud je tedy například čaj vystavený v místnosti, kde se kouří tabákové výrobky, musíte počítat s tím, že takový čaj získá nepříjemnou nikotinovou pachuť. 
 
Proto je tak moc důležité, aby čaj v konečném balení pro Vás, jeho milovníky, byl balen přímo tam, kde se pěstuje. V takovém případě je totiž schopen udržet svou vysokou kvalitu i několik let, až do doby, než jej otevřete. Pokud tedy chcete mít doma kvalitní a „živý“ čaj, ověřte si proces jeho výroby i prodeje a sami ovlivněte způsob, jakým se o něj v domácnosti staráte. 
 
Pokud už víme, jak se vyprodukuje „živý“ čaj, víme také, kde takový čaj koupit a jak jej poznat?

6. Ceylonský lev - značka živého čaje
Návodem pro znalce i laiky může být minimálně u ceylonských čajů logo Ceylon Tea, doplněné lvem, zaručující, že takový čaj v originálním balení byl ručně sklizen, usušen a  vzduchotěsně zabalen přímo na Cejlonu a Vy jste tím prvním, kdo jej ochutná. Nezáleží příliš na tom, zda je takový čaj v v hezkém dárkovém balení nebo jen v papírovém obalu, uvnitř najdete vždy vzduchotěsně zabalený čaj přímo z plantáže.  Pokud tedy máte chuť na skutečně živý čaj, víte již, jak má být sklizen, zpracován a zabalen, zbývá si jen dobře vybrat svého prodejce. Přejeme dobrou chuť a dlouhý zdravý život Vám i Vašemu čaji.